MENU TERUG
SLUITEN

Sturen en stuurdelen

Dat er een stuur op je fiets zit is vanzelfsprekend, maar het is niet zo vanzelfsprekend dat deze nog aan jouw wensen voldoet of nog veilig in gebruik is. Een fietsstuur kan veel betekenen voor de houding die je aanneemt op de fiets en het fietscomfort. Maar waar let je dan op bij het kopen van een fietsstuur? Wij helpen je graag!

Lees meer ...

Waarom is een goed fietsstuur belangrijk?

Een goed fietsstuur is belangrijk voor een goede houding. Je zit optimaal op je fiets als je armen een hoek van 90 graden hebben. Daarnaast is het voor je spieren niet goed om lang in dezelfde houding te zitten, daarom hebben veel fietssturen verschillende opties voor je handen. Ook is het belangrijk dat je rug een klein beetje naar voren is gebogen, op deze manier kan je het beste kracht op de pedalen zetten. Als je knieën daarnaast ook een beetje gebogen zijn als de trappers op het laagste punt zijn, zit je zeker goed!

 

Welk fietsstuur past bij jou?

Er zijn verschillende opties voor een goed fietsstuur, naast een goede houding moet je natuurlijk ook lekker op je fiets zitten.

Recht stuur

Je kan het beste voor een recht stuur gaan als je geen lange fietstochten maakt. Een recht stuur is een prima stuur om te gebruiken voor woon-werk verkeer of als je op de fiets naar school gaat. 

Vlinderstuur

Je kan het beste voor een vlinderstuur kiezen als je wat langere fietstochten maakt of als je werk wat verder fietsen is. Bij een vlinderstuur kan je namelijk je handen in verschillende posities zetten, waardoor je niet de hele tijd in één houding hoeft te zitten.

Racestuur

Ben je een echte snelheidsduivel? Kies dan voor een racestuur. Bij een racestuur kan je namelijk in verschillende posities zitten. Wil je echt snelheid maken? Plaats dan je handen in de beugels van het stuur. Meer kracht zetten vanuit je benen? Plaats dan je handen bovenop het stuur.

Mountainbike stuur

Ga jij geen bospad uit de weg? Kies dan voor een mountainbike stuur. Als je door de bossen gaat crossen, heb je natuurlijk wel een stevig stuur nodig. Een mountainbike stuur is niet geschikt voor ander soort fietsen. Het stuur is namelijk stug en je hebt maar één manier om je handen te houden.

 

Wat is de juiste maat fietsstuur?

Als je optimaal op je fiets wil zitten, is het belangrijk dat je de juiste maat fietsstuur hebt. Bij de stadsfiets is het ook wel een beetje persoonlijke smaak, al is het wel verstandig een stuur te kiezen dat net wat breder dan je schouders is. 

Bij een racefiets is het wat makkelijker te bepalen. Hierbij is het verstandig een stuur te kiezen dat gelijk is aan schouderbreedte. 

Bij de mountainbike wil je juist wat extra controle over het stuur, hierbij kan je beter kiezen voor een wat breder stuur. Je kan het beste uitgaan van schouderbreedte en hier dan 30 cm bij optellen (15 cm aan beide kanten).

 

Hoe zet je het fietsstuur op de juiste hoogte?

Net als bij de maat van het fietsstuur, komt bij de hoogte ook een stuk persoonlijke voorkeur kijken. Wel geven we je graag wat tips!

  • Om het stuur op de juiste hoogte te krijgen, kan je het beste een inbussleutel gebruiken.
  • Het stuur moet minstens 4 cm hoger zijn dan het zadel.
  • De markering van de maximale hoogte mag niet zichtbaar zijn, anders kan het stuur afbreken tijdens het fietsen.

 

Stuurdelen

Naast de fietssturen zijn er ook verschillende onderdelen die je fietscomfort kunnen vergroten. Denk hierbij aan stuurbeugels , handvaten  en armpads.


<< Lees minder

Er zijn 9 producten gevonden:

Armpads BBB BHB-52/58 kleur: zwart
€ 13,95
STUURBEUGEL 1DLG M/SCHOTEL maat: 22,2 MM kleur: zwartLigstuur / Stormstuur voor normale sturen (stadsfiets/hybride)
€ 24,95
Handvat SQLab 710 maat: M kleur: black
€ 34,95
Handvat SQLab 702 maat: M kleur: zwart
€ 39,95
Handvat SQLab 702 maat: S kleur: zwart
€ 39,95
Handvat Ergon GC1 kleur: zwart/grijs
€ 40,95
Stuur trekking MultiBar SB BHB-30OS maat: 57 cm kleur: zwart
€ 42,95
Stuur Pro Discover Alu maat: 40 cm kleur: black
€ 69,99
Stuur Road AeroLight BHB-58 kleur: zwart
€ 75,95

Merk

Kleur

Maat

Sortering