MENU TERUG
SLUITEN

Pedalen

Vroeger zaten, op welke fiets dan ook, de voeten en pedalen niet aan elkaar. Dit zorgde ervoor dat er je minder controle had over je fiets, en je niet snel in staat was om te corrigeren. Het enige voordeel is wel dat je een stuk flexibeler bent mocht je een keer vallen. Natuurlijk wil je als racefietser of mountainbiker het maximale uit jezelf halen, dat is dan ook de reden dat de klikpedalen zijn ontworpen.

Lees meer ...

Klikpedalen zorgen voor een betere krachtoverbrenging en efficiëntie. Dit komt, omdat klikpedalen ervoor zorgen dat je echt 1 met je fiets bent. Denk maar eens na; je voeten zitten vast aan je lichaam, je schoenen zitten vast aan je voeten, je pedalen zitten vast aan je schoenen, en je pedalen zitten vast aan je fiets. Dit alles zorgt ervoor dat je meer kracht kan zetten en je dus eigenlijk harder en sneller kan fietsen. Dit is dan ook perfect voor iemand die het maximale uit zichzelf wil halen.

Door deze sterke en goede verbinding met je lichaam en de fiets ervaar je veel voordelen ten opzichte van normale pedalen. De voordelen van klikpedalen zijn hieronder op een rijtje gezet:

  • Naast duwen, kan je met klikpedalen ook trekken aan de pedalen. Via die manier kan je meer energie kwijt en kan je dus nog harder en efficiënter rijden. Je verliest minder kracht wat betekent dat je een stuk gemakkelijker kunt klimmen of snelheid kunt maken.
  • Doordat je ‘vast’ zit aan je fiets heb je veel meer controle over wat de fiets doet. Je zult zien dat je gemakkelijker en met meer souplesse zult gaan fietsen. 
  • Ook heb je met klikpedalen veel meer grip. Je zult zien dat je voeten niet meer op je pedalen bewegen of er zelfs afglijden. Hierdoor kom je minder snel in gevaarlijke situaties terecht.

Ben je dus een fanatieke racefietser of mountainbiker, dan raden wij jou zeker aan om te gaan voor klikpedalen. Logischerwijs zal het aan het begin aardig wennen zijn, maar als je eraan gewend bent dan wil je nooit meer anders. 

 

Fietspedalen vervangen

Wanneer je fietspedalen kapot zijn of niet meer goed werken moeten ze worden vervangen. Bij het vervangen van de pedalen moet je er altijd rekening mee houden dat er een linker en een rechter pedaal is. Het is dan ook belangrijk om de trapper na het reparen weer op de juiste zijde van de fiets te zetten. Als je een nieuwe trapper op de fiets zet zul je zien dat het vaak aan de zijkanten van de trapper is aangegeven of het gaat om de Linker trapper (L), of de rechter trapper (R). 

De eerste stap bij het vervangen van trappers is het demonteren van de trappers. Zet hiervoor een pedaalsleutel of steeksleutel op de basis van het pedaal. Als je begint te draaien zul je merken dat het pedaal losraakt. Wat handig is om te weten; als je het linkerpedaal wil losmaken, draai dan met de klok mee. Wil je het rechterpedaal losmaken, draai dan tegen de klok in.

Is je trapper gerepareerd of wil je een nieuwe trapper op de fiets monteren? Doe dat dan alsvolgt. Draai ten eerste voorzichtig de trapper in de schroefdraad van de gekoppelde crank. Neem vervolgens weer de pedaalsleutel of steeksleutel en zet deze op de basis van het pedaal. Omdat je het pedaal nu wilt vastdraaien, draai je de tegenovergestelde richting op als bij het demonteren. Zorg ervoor dat de trapper altijd goed stevig vast zit om ongelukken te voorkomen. 


<< Lees minder