MENU TERUG
SLUITEN

Vork- en balhoofdgereedschappen

Wanneer je fiets moeilijker begint te sturen, is het belangrijk om te checken of de fietsvork en het balhoofd nog in orde zijn. Vaak is jouw fiets dan toe aan een onderhoudsbeurt of zelfs vervanging van deze onderdelen. Hierbij is het van belang om de juiste fietsvork- en balhoofdgereedschappen in huis te hebben.

Lees meer ...

Wat is een fietsvork?

Een fietsvork is de wielophanging van jouw fiets. Dit onderdeel zorgt er onder andere voor dat zware klappen voorkomen worden. In de zijkanten van de fietsvork bevindt zich de demping en vering. Hoewel beide poten er hetzelfde uit zien, heeft elke poot wel een andere functie. Zo zorgt de ene poot voor demping en de ander voor vering. 

Wanneer een fietsvork verbogen is of de vering niet meer werkt, is het tijd om deze te vervangen. Het is hierbij het handigst om de oude vork te demonteren en op te meten, zo heb je precies de juiste maten. Verder is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te hebben zoals een rubber hamer, momentsleutel en een inbussleutel.

 

Wat is een balhoofd?

Als het om soepel sturen gaat, is het balhoofd ook van belang. Het balhoofd zorgt ervoor dat de fiets vork vrij kan draaien in het frame. Zo heb je de volledige controle over de stuurbeweging. Hierdoor is het erg van belang om dit onderdeel goed schoon te houden en deze te vervangen wanneer dit nodig is. Wel moet dit heel voorzichtig gebeuren, want je beschadigt al snel het frame. Met de juiste fietsvork- en balhoofdgereedschappen kun je dit klusje zelf uitvoeren.

 

Hoe demonteer je een fietsvork en vervolgens het balhoofd?

 1. Verwijder het wiel uit de voorvork en verwijder daarna de rem
 2. Haal de stuurpen los en klik de derailleurkabels en de kabel van de achterrem ook los
 3. Draai de topcap op de stuurpen los, haal de spaces van de vorkbuis af en trek daarna de vork uit het frame
 4. Haal het balhoofd uit het frame met een balhoofd uitslag. Hiervoor kun je ook een pijp of een lange platkopschroevendraaier gebruiken in combinatie met een hamer
 5. Begin met het reinigen van de balhoofdbuis en de vorkbuis. 
 6. Breng montagepasta aan in de onder- en bovenkant van de balhoofdsluis en smeer de vorkbuis in met vet
 7. Duw de vorkcornus op de vork
 8. Plaats de nieuwe balhoofdcups in het frame door middel van een balhoofdpers en schuif ze voorzichtig in de juiste positie
 9. Voorzie de balhoofdcups van een goede laag vet en smeer ook wat vet op de vorkconus
 10. Plaats de lagers in het frame en voorzie ook deze onderdelen van een laag vet
 11. Plaats de vork in de balhoofdbuis, plaats de rubber ringen terug en schuif de spacers en de stuurpen ook weer terug op de vorkbuis. 
 12. Monteer dan de bovenste schroef weer op de topcap. De stuurbouten laat je nog even los
 13. Plaats het voorwiel in de vorken en monteer daarna de voorrem. Voel goed of er speling is door de fiets heen en weer te duwen. 
 14. Draai daarna met een momentsleutel de bouten om en om vaster. Check daarna nog even of het stuur goed draait. 
 15. Je bent klaar!

<< Lees minder

Er is 1 product gevonden:

Balhoofdsleutelset Lifu maat: 30/32 en 36/40 mm kleur: grijs
19,95

Merk

Kleur

Maat

Sortering