MENU TERUG
SLUITEN

Ketting en casette demontagetools

Is de fietsketting of de cassette toe aan vervanging? Geen zorgen, met de juiste tools is deze klus zo geklaard. Of het nou gaat om het vervangen van een kapotte ketting of het (de)monteren van een nieuwe cassette. Goed gereedschap is het halve werk!

Lees meer ...

Wanneer een fietsketting of cassette vervangen?

Als vuistregel voor het vervangen van een fietsketting wordt drie tot vijfduizend kilometer gehanteerd. Gaat bij jou elke fietsavontuur om maximale krachtoverdracht? Dan zit jij aan het korte eind van het spectrum. Daarentegen kan de rustige fietser de levensduur van zijn of haar ketting verlengen met nog een aantal duizenden kilometers.   

 

Cassette en ketting checken op slijtage

Beschik jij niet over een kettingslijtagemeter (chainchecker)? Dan kan de slijtage met behulp van een schroevendraaier worden gecontroleerd. Probeer in dit geval de schroevendraaiers tussen de ketting en de voorzijde van het voortandwiel te plaatsen. De ketting (en cassette) is aan vervanging toe als de schroevendraaier tussen ketting en tandwiel kan worden geplaatst en wanneer de ketting niet vanzelf volledig terugvalt op het tandwiel.  

Maak jij gebruik van een chainchecker: plaats dan de chainchecker met de haak aan de bovenzijde van de ketting. De lange uitstekende zijde, met de getallen 0,75 en 1.00 laat je zakken in de ketting. Stopt de pen bij 0.75 of er net boven? Dan is de ketting toe aan vervanging. Bevindt de pin zich tussen de 0.75 en 1.00? Dan is zowel de ketting als cassette toe aan vervanging. 

 

Benodigdheden cassette (de)montage

Voor het vervangen van de cassette moet eerst het wiel worden gemonteerd. In het geval van een steekas is een inbussleutel nodig, anders een sleutel van het juiste formaat. Verder is een trapas afnemer, een momentsleutel en kettingzweep nodig. Tenslotte is bij het vervangen een nieuwe cassette set nodig. 

Let op! De benodigde gereedschap kan per fietsmerk verschillen. Kijk daarom goed of het gereedschap past op jouw fiets.

 

Benodigdheden ketting (de)montage

Bij het veranderen van de fietsketting komen een aantal tools van pas. Het essentiële stuk gereedschap is de kettingpons. Welke het los- en vastmaken van een ketting link mogelijk maakt. Daarnaast is een kettingslijtagemeter een fijne hulp. Deze kan de ketting bijeenhouden bij (de)montage en neemt spanning weg bij de schakels waaraan wordt gewerkt. Tenslotte moet er natuurlijk een nieuwe ketting beschikbaar zijn in het geval van vervanging.


<< Lees minder

Er is 1 product gevonden:

Sleutel LockOut BTL-12S kleur: zwart/blauw
21,95

Merk

Kleur

Maat

Sortering