MENU TERUG
SLUITEN

Schoonmaakattributen

Jouw fiets als nieuw houden? Dan is het belangrijk om hem af en toe een schoonmaakbeurt te geven. Vooral als mountainbiker moet je regelmatig je fiets schoonmaken. Zo gaat je fiets een stuk langer mee en kom je onderweg niet voor vervelende verrassingen te staan. Vuiligheid kan namelijk de onderdelen van jouw fiets aantasten, waardoor er sneller iets kapot kan gaan. Wij verkopen alles wat je nodig hebt om jouw fiets spic en span te houden.

Lees meer ...

Een fiets schoonmaken: hoe doe je dat?

Begin bij het afspoelen van jouw fiets. Doe dit het liefst met koud water, vooral in de winter. In warm water lost pekel namelijk op en daardoor kan het nog meer schade aanrichten aan jouw fiets. Ook moet je er in de winter voor zorgen dat er geen water in de kabels komt, omdat deze dan kunnen bevriezen. In de warmere delen van het jaar kun je prima jouw fiets schoonmaken met een tuinslang. Met een spons en eventueel een tandenborstel kom je gemakkelijk overal bij. Let hierbij wel op de onderdelen waar absoluut geen water in mag komen. Bij een elektrische fiets is het bijvoorbeeld belangrijk dat er geen water in de accu en het display komt. De boel nog iets beter reinigen? Dan kun je de fiets schoonmaken met een sopje.

Als je naast het wassen van jouw mountainbike of racefiets ook nog een onderhoudsbeurt wilt doen, volg dan de onderstaande stappen voor je aan de rit begint: 

  1. Maak eerst alles schoon zoals hierboven beschreven
  2. Fietsketting schoonmaken: Neem deze af met een schone doek en zet hem in de kettingolie. Gebruik hiervoor een druppelflesje waarmee je alles zo nauwkeurig mogelijk kunt invetten. 
  3. Check de banden: Zijn ze nog opgepompt, zit er geen slag in en is het profiel nog in orde? Check dit regelmatig om ongemakken te voorkomen. 
  4. Controleer de remmen en de kabels: Zit er nog voldoende rubber aan de remblokken? Is de vorm nog gelijkmatig en zijn er geen aluminium schilfers aanwezig? Als er roest op de remblokken zit, kun je ze het beste laten vervangen.
  5. Bekijk de aandrijflijn (ketting en tandwielen): Kijk of er slijtage aanwezig is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je cassette en de kettingbladen ook sneller gaan slijten. Jouw fietsketting schoonmaken en invetten is dus erg belangrijk.
  6. Check de lagers: Voorzie alle lagers van een lagervet. Zo blijft alles lekker soepel draaien.
  7. Bescherm je fiets: Als finishing touch kun je jouw frame nog beschermen met een polish. Dit is een beschermende laag waarmee jouw fiets er mooier uit komt te zien en bovendien is de volgende schoonmaakbeurt hiermee een stuk makkelijker.

 

Hoe vaak moet ik mijn fiets schoonmaken?

Hoe vaak je jouw fiets moet schoonmaken, verschilt per type fiets. Wanneer je een normale fiets hebt kun je deze gewoon wassen wanneer hij vies is. Als je een mountainbike hebt is het wel zaak om jouw fiets wat vaker te wassen. Door de hobbelige paden hebben mountainbikes het namelijk wel zwaarder te verduren. Voor een racefiets geldt dat je hem ongeveer na 20 ritten moet schoonmaken.


<< Lees minder

Er is 1 product gevonden:

Kettingborstel ToothBrush BTL-17 kleur: zwart
9,95

Merk

Kleur

Maat

Sortering