MENU TERUG
SLUITEN

Regenkleding

Een vervelend onderdeel van het fietsen: een onverwachte regenbui. Vooral als je er niet voor gekleed bent. Gelukkig kan jij het weer de baas blijven met de juiste uitrusting. Fiets regenkleding zorgt er niet alleen voor dat jij droog en comfortabel aankomt. Het beweegt naadloos met je mee waardoor jij ook tijdens het fietsen ongehinderd je fietsrit kan voortzetten.

Lees meer ...

Waar moet je op letten?

Net zoals elk onderdeel van jouw fietsoutfit, moet regenkleding invulling geven aan jouw behoeften. Let daarbij (o.a.) op de pasvorm, de waterdichtheid en de ademende/ventilerende eigenschappen. 

 

Pasvorm

Op de fiets wil je vrij kunnen bewegen. Regenkleding moet daarom niet te strak zitten. Dit zorgt voor een verlies in comfort en energie. Daarentegen moet regenkleding ook niet te groot zijn. Hierdoor vang je onnodig veel wind en verhoog je de kans op nat worden. O.a. door de vorming van ruimtes waar water stil kan gaan liggen. Ook de meeste waterdichte regenkleding kan hierdoor water gaan doorlaten. 

Tip: check regenkleding altijd in de houding waarmee jij op de fiets zit. De regenkleding moet jou bovendien droog houden op de fiets. Hierdoor kom jij niet voor de verrassing te staan dat de rugzijde te kort is of dat er veel overtollig materiaal vormt aan de voorzijde.

 

Waterdichtheid

Niet alle regenkleding is waterdicht. De één beschermt jou tegen lichte herfstbuien de andere tegen zware zomerse regenval. Regenkleding wordt vaak ingedeeld op drie niveaus. Op volgorde van laagste tot hoogste waterdichtheid: waterafstotend, spatwaterdicht en waterdicht.

Waterafstotende regenkleding is geschikt voor niet aanhoudende lichte regen. Het waterkolom van deze kleding is tot 1.000mm

Spatwaterdichte regenkleding is geschikt voor aanhoudend lichte regen. Het waterkolom van deze kleding ligt tussen de 1.000 en 5.000mm.

Waterdichte regenkleding is, zoals de naam weggeeft, waterdicht. Deze kleding houdt je droog bij zware (aanhoudende) regenbuien. De kleding heeft een waterkolom van meer dan 5.000mm.

 

Ademend en ventilerend

Een groot nadeel van regenkleding is dat je (snel) te warm kan worden. De waterdichte laag blokkeert namelijk ook de koele luchtstroom. Welke vooral bij hevige inspanning gewenst is. Een ventilerende en/of ademende buitenlaag is dan de uitkomst.

Ventilatie is de primitieve, maar zeer effectieve vorm. Een opening aan de buitenlaag welke de doorstroom van lucht mogelijk maakt. Soms af te sluiten met een (waterdichte) rits. Daar tegenover staat een ademende buitenlaag, zoals Gore-tex. Goedkopere regenkleding is zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen waterdicht. Een ademende laag is dat alleen van buiten naar binnen. Hierdoor kan de stof transpiratievocht naar buiten afvoeren. 

Nadelen ademende regenkleding

Reken jezelf niet direct rijk bij de aanschaf van een ademende regenjas of -broek. De werking van het waterdicht membraan hangt volledig af van het vochtverschil binnen en buiten de jas en/of broek. Zo komt ademende regenkleding vooral bij koud winderig weer tot zijn recht. En kan zomers vochtig weer de ademende werking flink doen afnemen.


<< Lees minder

Er zijn 6 producten gevonden:

Regenjack Agu Go Essential maat: S kleur: red
€ 65,-
Regenjack Agu Ess. Prime maat: XL kleur: black
€ 150,-
Regenjack Agu Ess. Prime maat: L kleur: black
€ 150,-
Regenjack Agu Ess. Prime maat: XXXL kleur: black
€ 150,-
Regenjack Agu Ess. Prime maat: M kleur: black
€ 150,-
Regenjack Agu Ess. Prime maat: XXL kleur: black
€ 150,-

Merk

Kleur

Maat

Sortering